Video : Sedih & sayu anak perempuan pukul ibu kandung berusia 90 tahun

Sebagai seorang yang beragama islam ibu adalah insan yang paling mulia dan kita diajar supaya menghormati ibu jika ingkar neraka tempatnya.

sebuah video menjadi tular dilaman sosial menyaksikan seorang anak perempuan tergamak memukul ibu sendiri. ulasan dibawah telah ditranlate menggunakan google tranlate jadi harap faham jika tersalah ejaan dan maksud ayat

Beberapa hari lalu tular di rangkaian sosial mengisi maklumat tentang ibu berusia 90 tahun yang dipukul anak perempuannya, menjerit di muka. Insiden itu berlaku dalam TP. Ho Chi Minh. Pendapat awam terkejut, terkejut apabila menonton klip ini.

Menurut maklumat mengenai cara-cara komunikasi massa, 27/1 pagi, People Ward 2, Tan Binh (HCMC) menghantar pasukan pemeriksaan untuk No. 8 Mekong untuk menjelaskan kandungan klip lama difilemkan Penyalahgunaan ketidakpuasan dalam komuniti siber. Para pemimpin Ward 2 menegaskan bahawa mereka akan meminta pihak polis untuk memperjelaskan perkara itu.

Menjelaskan kepada pasukan pemeriksaan dan wartawan, Nguyen Thi Kim Duyen, yang menyalahgunakan ibunya khusus Nguyen Thi Kim (berumur 93 tahun, yang tinggal di rumah) untuk mengatakan tidak kira secara lisan didera atau dizalimi ibunya sebagai adegan menembak dalam klip. Cik Duyen berkata Kim telah tinggal bersama dia selama bertahun-tahun.

Kebanyakan makan, mandi, berehat Kim semua oleh Cik Duyen. Kerana usia tinggi, lemah dan telinga hilang begitu apabila bercakap tentang Kim tidak dapat mendengar dengan jelas. Apabila setiap perbualan, Cik Duyen bercakap dengan kuat, ibunya mendengar.

Kim mempunyai empat orang anak, tiga anak perempuan satu anak lelaki. Sejak suaminya meninggal dunia beberapa tahun yang lalu, Kim telah tinggal bersama Cik Duyen. Ibu Kim di bilik belakang, di hadapan keluarganya. Depan jualan perumahan sewa.

Mengikut maklumat dalam talian, apabila pasukan memeriksa Ward 2 untuk bekerja, Kim bercakap kepada anak perempuannya dalam undang-undang dan jiran. Di permukaan, Kim agak sihat berbanding usia. Apabila bercakap, orang perlu memberi perhatian dan berkata dengan kuat, tetapi mereka juga mendengar hukuman itu, hukuman itu hilang. Kadang dia tersenyum kepada semua orang.

Sebagai ketua kumpulan kediaman 58, kejiranan 6 dari Ward 2, terdapat sebuah rumah di belakang Kim, Encik Van Dinh berkata bahawa klip itu dalam talian. Walau bagaimanapun, Encik Hoa menegaskan bahawa adegan dalam klip ini tidak dapat mengesahkan Cik Duyen.

“Kim begitu tuli bahawa dia perlu berteriak dengan kuat di telinga. Saya tinggal berhampiran rumah untuk mengesahkan Kim tidak bengkok. Kadang-kadang gadis itu perlu bercakap dengan kuat untuk mendengarnya dengan jelas. Walau bagaimanapun, perkataan dan tindakan yang direkodkan dalam klip itu agak menyinggung, perlu menarik pengalaman, “kata Hoa.

Pada ketika ini, kerosakan ibu ibumu yang berusia 90 tahun, serangan itu masih disiasat oleh jabatan-jabatan berfungsi, penjelasan.

Sekiranya penyalahgunaan ibu berusia 90 tahun ini adalah benar, apa yang akan dilakukan mengikut undang-undang?

Menurut peguam Nguyen Van Kiem, Bar Association of Hanoi, penderaan, azab datuk nenek, ibu bapa, pasangan, anak, cucu dan asuhan yang mempunyai serius melanggar Undang-undang kewajipan Perkahwinan dan keluarga dan Kanun Keseksaan. Penyalahgunaan adalah penganiayaan terhadap makanan, pakaian, perumahan dan dari segi aktiviti harian lain terhadap saudara-mara seperti dicela, dihina, sengaja kebuluran, wearing koyak, walaupun keadaan , menyebabkan mangsa mengalami kesakitan mental. Penyeksaan adalah kekejaman seperti pemukulan, pengasingan … menyebabkan mangsa mengalami kesakitan fizikal dan mental atau menyebabkan kerosakan kesihatan.

Berdasarkan sifat dan keseriusan perbuatannya, sebaliknya akan secara administratif disetujui atau diperiksa untuk kewajiban pidana sebagaimana dimaksud dalam Pasal 50 Keputusan Nomor 167/2013 / ND. -CP bertarikh 12/11/2013 mengawal sekatan terhadap pelanggaran pentadbiran dalam bidang keselamatan, ketenteraman dan keselamatan sosial; mencegah dan melawan kejahatan sosial; pencegahan kebakaran dan pertempuran; Sekiranya keganasan rumah tangga dicegah atau diancam, ibu bapa kanak-kanak dan ahli keluarga lain akan dihukum kerana pelanggaran kesihatan ahli keluarga seperti yang dinyatakan dalam Perkara 49 Dekri itu. No. 167/2013 / ND-CP dengan denda antara 1,000,000 VND hingga 1,500,000 VND. Sekiranya menggunakan alat, cara atau barangan lain yang menyebabkan kecederaan kepada ahli keluarga, dari VND 1,500,000 kepada VND 2,000,000.

Juga mengikut peruntukan undang-undang, perbuatan menghina, menghina, bersalah atau menyinggung perasaan kehormatan dan martabat anggota keluarga hendaklah secara administratif disabitkan atas tindakan menyakiti kehormatan dan martabat ahli keluarga. Ahli keluarga mengikut peruntukan Perkara 51, No. 167/2013 / ND-CP dengan denda antara 500,000 VND hingga 1,000,000 VND. Pada masa yang sama, langkah pemulihan akan diambil untuk meminta maaf awam apabila mangsa diminta.

Dalam kes penyalahgunaan atau penganiayaan yang menyebabkan akibat yang serius atau telah secara administratif disetujui untuk tindakan sedemikian tetapi terus melakukan pelanggaran, mereka akan diperiksa untuk liabiliti pidana atas kejahatan yang merugikan atau menganiaya datuk dan nenek, ibu atau isteri. Suami, anak-anak, cucu dan fosterer di bawah peruntukan Perkara 151 Kanun Keseksaan adalah tertakluk kepada amaran dan pembaharuan tidak penjagaan sehingga tiga tahun atau tempoh penjara antara tiga bulan dan tiga tahun.

Sumber

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *