[VIDEO] Parlimen kecoh kerana ‘kepala bapak’. Ini tokoh yang menjadi ikutan Ahli Parlimen Jelutong, RSN Rayer

 

KUALA LUMPUR: Ahli Parlimen Jelutong, RSN Rayer menerima amaran akhir daripada Timbalan Speaker Dewan Rakyat, Nga Kor Ming kerana menggunakan perkataan kesat ketika berucap di Dewan Rakyat, hari ini.

Situasi itu berlaku apabila Rayer menggunakan perkataan ‘kepala bapak’ ketika berucap di Dewan Rakyat didakwa dituju kepada pimpinan BN kerana gagal membela kebajikan anggota polis.

“IPD Timur Laut merupakan yang terbesar di Pulau Pinang di mana anggota polis menggunakan kipas angin kerana penghawa dingin telah rosak tidak diperbaiki sejak lima tahun lalu kerana tidak ada wang.

“Tapi isteri Pekan masih boleh mengimport intan dan berlian masuk ke Malaysia tanpa GST, anggota polis yang kawal keselamatan di Malaysia tidak diberi perhatian, kononnya BN membela anggota polis dan tentera ‘kepala bapak mereka,” kata Rayer ketika bangkit mencelah ucapan pergulungan titah Agong oleh Timbalan Menteri Dalam Negeri, Datuk Azis Jamman.

Kenyataan itu sekali gus menimbulkan ketegangan dan kemarahan pimpinan BN yang berada di dalam dewan.

Ahli Parlimen Padang Terap, Datuk Seri Mahdzir Khalid dengan tegas mendesak perkataan ‘kepala bapak’ itu ditarik balik.

“YB Jelutong ada di dewan ini sudah tiga minggu tapi saya perhati beliau kerap guna perkataan kadang-kadang kurang ajar dan biadap.

“Saya minta beliau tarik balik perkataan kepala bapak, soal nak bela anggota polis itu tidak ada masalah tapi jangan guna perkataan yang boleh menyinggung perasaan orang lain, berhujah guna fakta,” katanya.

Bagaimanapun Rayer kemudian mempertahankan tindakannya dengan mengatakan Ahli Parlimen Pekan, Datuk Seri Najib Razak juga pernah melakukan perkara sama.

“Saya hanya ikut Pekan, saya tidak akan tarik balik,” katanya.

Pada masa sama, ahli Parlimen Tanjong Karang, Tan Sri Noh Omar turut mendesak Rayer menarik balik perkataan ‘kepala bapak’ itu.

“Saya dari Tanjong Karang, saya bela polis Tanjung Karang dengan memberi peruntukan untuk naik taraf balai polis, jangan beri contoh satu tempat sahaja tengok keseluruhan, kita buat Balai Polis Sungai Petani semasa saya menjadi timbalan menteri, jangan biadap, saya tengok YB memang kurang ajar,” katanya.

Susulan itu, Kor Ming mengarahkan Rayer menarik balik kenyataan kurang sopan tersebut.

“Saya memperhalusi pendebatan Jelutong, niat Jelutong baik membangkitkan isu kebajikan anggota polis tetapi perkataan yang ditutur kurang sopan itu saya minta tarik balik perkataan kepala bapak.

“Perkataan dituntut tidak senonoh dengan kemulian Dewan Rakyat, wajib kita elakkan, kita beri peluang Jelutong orang baharu, harap beliau balajar dengan cepat, orang berbudi kita berbahasa dan hari ini saya maafkan, jangan ulang lagi, jangan paksa saya guna kuasa saya ambil tindakan,” katanya.

sumber: malaysiakini

Sebelum ini Najib maki ‘kepala bapak’, ulang sebut bodoh

Najib maki ‘kepala bapak’, ulang sebut bodoh

Najib pernah  menyebut ‘kepala bapak’ ketika berucap di hadapan perwakilan mesyuarat agung tahunan MCA di ibu negara.
“Mereka (Pakatan Harapan) mengancam untuk mengubah segala-galanya, kononnya (Malaysia) menjual kedaulatan. Apa? Kepala bapak kau! Tak logik. Bodoh,” kutuknya.

Pengerusi BN itu berkata demikian ketika menyentuh pendirian Pakatan Harapan untuk mengkaji semula perjanjian ekonomi melibatkan Malaysia dan China yang dilihat mengancam kedaulatan negara.

Kepala bapak kau..!” “Stupid..!” “Bodoh..!” kata Najib.INI KE AKHLAK SEORANG PERDANA MENTERI…??

‘Kepala bapak kau’ juga simptom sakit mental, kata Zuraida

Komen Tan Sri Muhyiddin mengenai ungkapan “Kepala Bapak Kau”

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*