UFC: Juara heavyweight UFC Daniel Cormier cabar bintang WWE Brock Lesnar

SELEPAS berjaya mengekalkan gelarannya pada aksi UFC 230, juara heavyweight dunia Daniel Cormier sekali lagi membuat cabaran ke atas bintang gusti WWE, Brock Lesnar.

Cormier, 39 tahun, sebelum ini pernah mencabar Lesnar yang merupakan juara heavyweight dunia WWE dan juga bekas juara heavyweight dunia UFC selepas menenangi gelarannya pada UFC 226.

“Brock Lesnar, bila kamu datang sini nanti (ke UFC), bawa gelaran baru WWE kamu itu sekali kerana saya pun nak jadi juara WWE juga.

“Brock, mari. Bawa tali pinggang itu sekali jika kamu datang ke rumah saya,” katanya sejurus selepas pertarungannya dengan Derrick Lewis di Madison Square Garden, New York hari ini.

Image result for Daniel Cormier+brock lesnar

Bagaimanapun, tidak pasti sama ada pertarungan ini mampu direalisasikan ataupun tidak kerana Lesnar masih dalam tempoh penggantungan oleh WWE.

Lesnar, 41 tahun, mula bergiat dalam sukan seni bela diri campuran (MMA) pada 2007 selepas bersara seketika dari gusti.

Dia mula bertarung dalam UFC pada 2008 dan berjaya memenangi empat pertarungan, serta menjadi juara heavyweight dunia UFC pada November 2008 selepas mengalahkan Randy Couture.

Kali terakhir dia bertarung ialah pada Julai 2016, yang menyaksikan Lesnar menang menerusi keputusan pengadil pada pusingan ketiga.

Namun, kemenangan itu ditarik balik oleh Suruhanjaya Atlet Negeri Nevada (NSAC) selepas Lesnar didapati gagal ujian doping.

Terdahulu, dalam aksi UFC 230, Cormier berjaya mempertahankan takhta heavyweight yang dimilikinya selepas mengalahkan Lewis pada pusingan kedua.

Juara dunia UFC dua divisyen dari Amerika Syarikat itu menundukkan rakan senegaranya menerusi ‘submission’ (kuncian) ‘rear naked choke’.

Kemenangan ini melebarkan lagi rekod professional MMA Cormier kepada  22-1.

UFC 230: Cormier kekalkan takhta heavyweight, Chris Weidman kalah TKO

Related image

DANIEL Cormier berjaya mempertahankan takhta heavyweight yang dimilikinya selepas mengalahkan Derrick Lewis pada aksi UFC 230, sebentar tadi.

Juara dunia UFC dua divisyen dari Amerika Syarikat itu menundukkan rakan senegaranya menerusi ‘submission’ (kuncian) ‘rear naked choke’ pada pusingan kedua.

Cormier, 39 tahun, menjatuhkan lawannya sejurus bermulanya pusingan pertama sekaligus mendominasi pertarungan tersebut.

Pada pusingan kedua, Cormier sekali menjatuhkan Lewis, di mana pertarungan kemudiannya dibawa ke ‘ground’ sebelum mengunci leher dan badan Lewis dari belakang, memaksa lawannya itu menyerah kalah.

Kemenangan ini melebarkan lagi rekod professional seni bela diri campuran (MMA) Cormier kepada  22-1.

Sementara itu, penonton di Madison Square Garden, New York dikejutkan dengan kekalahan jaguh ‘favourite’ Amerika Syarikat Chris Weidman kepada petarung Brazil, Ronaldo Souza menerusi knock out teknikal (TKO).

Souza berjaya merebahkan Weidman menerusi tumbukan tangan kanannya. - Foto AP
Souza (kanan) berjaya merebahkan Weidman menerusi tumbukan tangan kanannya. – Foto AP

Meskipun kedua-dua petarung merupakan pakar dalam permainan ‘ground’ dan jiu-jitsu, bagaimanapun pertarungan ini menyaksikan mereka bertarung secara ‘stand-up’ (berdiri).

Kedua-dua jaguh dilihat amat berhati-hati sepanjang pusingan pertama dan kedua, namun pada penghujung pusingan ketiga, Souza berjaya merebahkan Weidman menerusi tumbukan tangan kanannya.

Ia disusuli pula dengan beberapa tumbukan ‘hammerfist’ ke bahagian muka dan kepala Weidman sehingga pengadil terpaksa menghentikan pertarungan.

Dengan keputusan itu, Souza kini mempunyai rekod kemenangan 26-6.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*