Tasya Janda Sebelah Rumah Aku, Suatu Hari Aku Nampak Tasya Beli Pisang Banyak, Aku Tegur Dia Tapi Jawapan Dia..

Pak hamid adalah seorang duda yang tinggal berdua dengan anak perempuannya setelah kematian isterinya tiga tahun lalu. Kawasan rumah pak hamid agak terpencil dan mempunyai sebuah rumah kosong yang agak dekat. Rumah pak hamid agak terurus kerana anak perempuannya ada yang belum berkahwin.

Suatu hari anak perempuan pak hamid ni berkahwin dan ikut laki dia. So pak hamid nie tinggal la sorang diri. Nak jadi cerita pada suatu hari rumah jirannya disewakan kepada seorang Janda. Janda ni sorang je yang tinggal kat situ.

Pak hamid dengar cerita dari tuan punya rumah tu, Janda tu banyak kali kahwin, hampir 37 kali, Pak hamid senyum je. Janda beb sebelah rumah, Suatu hari pak hamid nampak janda nie beli banyak pisang, pada mulanya pak hamid tak kisah, tapi esoknya janda nie beli pisang lagi lagi banyak. Sampai seminggu lebih. Janda ni beli pisang je.

Pak hamid hairan. Satu hari pak hamid bertanya pada Janda nie,”Buat ape beli pisang banyak banyak tu?” tanya pak hamid “Makan “Jawab janda tu. Lepas seminggu, janda tu beli timun plak, berbakul – bakul.

Dalam masa seminggu boleh dikatakan hari – hari janda tu beli timun. Pak hamid syak mesti ada benda tak baik berlaku. Suatu malam pak hamid skodeng kat rumah mak janda tu. Malam tu gelap gulita. Memang tak nampak apa.

Related image

Pak hamid pun gunakan skil masa muda muda dulu. Pak hamid pun jumpa satu lubang, kat belah dapur rumah janda tu. Lama pak hamid tunggu. Tiba tiba pak hamid nampak Janda tu Ambik lobak kat dapur dan duduk kat kerusi dan pak hamid dengar Janda tu berkata “ha makan la lobak nie, jangan malu malu”

Pak hamid nampak SESUATU yang menakutkan.

Pak hamid terus lari balik kerumah. Semenjak dari hari tu pak hamid begitu takut nak jumpa Janda. Pak hamid mengurungkan diri je kat dalam rumah.

Siapa tau Pak hamid nampak ape?????

 

“Saya tak tahan melihat may4t wanita itu terlalu cantik, sebab itu nekad menggali semula kuburnya untuk bersetubuuh. Belum jauh saya beredar dari situ, tiba-tiba…

DI SUATU HARI SAIDINA UMAR AL-KHATTAB MENGHADAP RASULULLAH SA W SAMBIL MENANGIS, JADI BERTANYALAH RASULULLAH SA W “WAHAI UMAR, APAKAH YANG MEMBUATKAN ENGKAU MENANGIS?” JAWAB UMAR “YA RASULULLAH, ADA SEORANG DI MUKA PINTU INI YANG YANG SUDAH MEMBAKAR HATIKU.” BERKATA RASULULLAH “YA UMAR, BAWALAHDIA MASUK.” LALU UMAR MEMBAWA PEMUDA YANG TENGAH MENANGIS ITU MASUK.

 

Bertanya Rasulullah SA W “Apakah yang sudah engkau kerjakan sehingga engkau menangis?” Pemuda itu menjawab “Wahai Rasulullah, saya telah lakukan dosa yang besar! Saya sangat takut pada Allah SW T yang sangat murka kepadaku.” Bertanya Rasulullah SA, W “Apakah anda mempersekutukan Allah? “Jawab pemuda itu” Tak Ya Rasulullah. “Bertanya Rasulullah lagi” Adakah anda membunuh jiwa yang anda tiada hak membunuhnya? “Jawab pemuda itu” Tak Ya Rasulullah.

Sabda Rasulullah SA W “Jadi Allah SW T bakal mengampunkan dosa anda walaupun sebanyak tujuh petala langit dan bumi dan bukit-bukit.” Berkata pemuda itu “Wahai Rasul Allah, Saya sudah lakukan dosa yang lebih besar dari langit, bumi dan bukit-bukitnya. ”

Rasulullah S. A. W bertanya lagi “Apakah dosamu itu semakin besar dari Al-Kursi?” Jawab pemuda itu “Dosaku lebih besar.”

Rasulullah SA W bertanya lagi “Apakah dosamu semakin besar dari Arsy?” Jawab pemuda itu “Dosaku lebih besar.” Rasulullah SA W bertanya lagi “Adakah dosamu lebih besar dari dimaaf oleh Allah?” Jadi jawab, pemuda itu “Maafnya lebih besar?” lantas Rasulullah SA W bersabda “Sesungguhnya tidak boleh mengampun dosa besar kecuali Allah yang Maha besar, yang besar pengampunan-Nya.”

Jadi bersabdalah Rasulullah S. A. W “Katakanlah wahai pemuda, dosa apakah yang sudah engkau lakukan?” Jawab pemuda itu “Saya malu akan beritahu kau, Ya Rasulullah.”

Rasulullah bertanya dengan kuat “Beritahu saya apakah dosamu itu?” Jawab pemuda itu “Begini Ya Rasulullah, kerjaku iaitu sebagai penggali kubur. Saya sudah lakukan kerja menggali kubur selama tujuh tahun. Di suatu hari, saya menggali kubur seorang gadis dari kaum Ansar. Setelah saya menanggalkan kain kafannya, jadi saya tinggalkan ia. ”

Tak jauh saya meninggalkannya, jadi naiklah nafsuku. Oleh kerana tidak dapat menahan nafsu, saya kembali pada mayat itu lantas akupun menyetubuhinya. Setelah saya memuaskan nafsu, jadi saya tinggalkan dia. Belum jauh saya mengedar dari situ, tiba-tiba gadis itu bangun dan berkata, “Celaka benar anda wahai pemuda! Bukankah anda berasa malu pada Tuhan yang bakal membalas pada hari pembalasan kelak! Apabila tiba masanya setiap orang yang zalim bakal dituntut oleh yang teraniaya! kau biarlah saya telanjang dan kau hadapkan saya pada Allah SWT dalam keadaan berjunub!

Selepas Rasulullah selesai mendengar info dari pemuda itu, jadi dengan segera Rasulullah bangun sambil bersabda “Hai orang yang fasik !, memang layak anda masuk neraka dan keluarlah anda dari sini.” Jadi keluarlah pemuda itu.

Sepanjang 40 hari pemuda itu memohon ampun pada Allah dan pada masa malam ke 44, ia melihat ke langit sambil berdoa “Ya Allah, Tuhan pada Rasulullah, Nabi Adam dan Udara, bila Engkau sudah mengampunkannu, jadi beritahulah Rasulullah SA W dan para sahabatnya. Bila tak , jadi kirimkan pada saya api dari langit dan bakarlah saya didunia ini dan selamatkan saya dari seksa akhirat. ”

Tak berapakah lama selepas detik-detik itu, turunlah Malaikat Jibril A. S menjumpai Rasulullah. Selepas berikan salam Jibril A. S berkata “Wahai Muhammad, Tuhanmu berikan salam padamu.” Jawab Rasulullah S. A. W “Dialah Assalam dan daripada-Nya salam dan kepada-Nya semua keselamatan.”

Berkata Jibril A. S “Allah S. W. T bertanya, apakah anda yang jadikan makhluk?” Jawab Rasulullah S. A. W “Dialah Allah yang jadikan segala makhluk.”

Bertanya Jibril A. S lagi “Adakah anda yang memberi rezeki kepada makhluk?” Jawab Rasulullah S. A. W “Dialah Allah yang memberi rezeki pada saya dan makhluk-makhluk yang lain.”

Berkata Jibril A. S lagi “Apakah anda berikan taubat pada mereka?” Jawab Rasulullah S. A. W “Dialah Allah yang terima taubat dariku dan mereka.”

Jadi berkata Jibril A. S “Allah berfirman, maafkanlah hamba-Ku itu kerana Saya sudah memaafkannya.”

Jadi segera baginda memanggil pemuda itu dan menerangkan kepadanya bahawa Allah sudah terima taubatnya dan memaafkannya.

 

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih 🙂

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook @Go go Tular

Sumber: depakata

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *