Susulan Bayi MeninggaI Terjatuh Panjat Jeriji, Hasil Bedah Siasat Ini Yang Doktor Temui

“Kami sekeluarga reda dengan apa yang berlaku dan tidak menyalahkan mana-mana pihak,” kata Fauziah Mohd, 55.

Fauziah adalah nenek kepada Muhammad Aidil Amsyar Muhammad Hafizuddin bayi berusia 18 bulan yang men1nggal dunia ketika dalam jagaan pengasuhnya di Taman Kuala Kangsar, Padang Rengas semalam.

Guru Kelas Agama dan Fardu Ain (KAFA) itu berkata, dia mengetahui mengenai kejadian menimpa cucu keduanya itu 9.30 pagi semalam apabila dihubungi menantunya, Noorsyaqinas Rosni, 25, yang menangis sambil memberitahu Muhammad Aidil Amsyar mesra dipanggil adik sudah tiada.

“ Saya terus bergegas ke Hospital Kuala Kangsar untuk mengetahui apa sebenarnya berlaku.

Hasil bed4h siasat, ini yang doktor temui

“ Hasil bed4h siasat doktor memaklumkan cucu saya mempunyai masalah pada organ dalaman dan mempunyai jantung tidak kelihatan normal kerana sedikit besar tidak seperti kanak-kanak seusianya,” katanya ketika ditemui di rumahnya di Kampung Stor hari ini.

Menurutnya, mereka sekeluarga terkejut apabila dimaklumkan masalah yang dialami ar wah cucunya itu kerana Muhammad Aidil Amsyar kelihatan seperti kanak-kanak lain.

“ Kami terima apa yang berlaku dan kejadian Muhammad Aidil Amsyar yang dikatakan jatuh akibat memanjat jeriji tingkap di rumah pengasuhnya tiada kaitan dengan kemat1annya.

“ Tuhan bagi pinjam adik sekejap saja, hanya setahun enam bulan kami reda,” katanya.

Tiada tanda keced3raan fizikal, mohon jangan buat andaian sendiri

Fauziah berkata, mereka memohon semua pihak tidak menularkan berita tidak benar dengan membuat pelbagai andaian sendiri kerana perasaan keluarga kedua-dua pihak selain pengasuh yang juga rakan menantunya perlu dijaga.

Menurutnya, jena zah cucunya itu selamat dikebum1kan 1 pagi hari ini di tanah perkub0ran Kampung Stor dan ahli keluarga mengadakan kenduri doa selamat dan tahlil malam ini.

Terdahulu ibu mngsa membuat laporan polis dan siasatan awal mendapati bayi malang ini dihantar ke rumah pengasuh sejak awal bulan ini pada hari bekerja sahaja.

“ Ibu mngsa memaklumkan tiada sebarang kesan tanda keced3raan fizikal pada tubuh bayinya.

“ Siasatan mendapati ketika kejadian berlaku hanya wanita berusia 24 tahun (pengasuh) bersama anaknya yang berusia setahun dan Muhammad Aidil yang dijaganya,” katanya.

Menurutnya, pengasuh menyedari mngsa tidak memberi reaksi dan dalam keadaan tidak sedar apabila dipanggil, terus bertindak membawa mngsa ke hospital.

Tiada tanda kesan jenayah, ini punca kemat1an

“ Hasil siasatan di tempat kejadian mendapati tiada tanda kesan jenayah yang boleh menjurus berlakunya jenayah dan bedah siasat dilakukan mendapati punca kemat1an disebabkan masalah organ dalaman.

“ Jantung bayi juga tidak kelihatan normal kerana sedikit besar tidak seperti kanak-kanak seusianya, selain bedah siasat tidak menemui sebarang unsur jenayah,” katanya.

Razali berkata, pihaknya kini masih menjalankan siasatan lanjut berkaitan kecuaian terhadap penjagaan kanak-kanak mengikut Seksyen 31(1) (a) Akta Kanak-Kanak 2001

Pihak admin mengucapkan takziah buat keluarga ar wah adik Muhammad Aidil Amsyar Muhammad Hafizuddin, semoga bertabah menghadapi ujian ini.

 

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih 🙂

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook @Go go Tular

Sumber : hmetro via Rimbabara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *