Siapa Lelaki Misteri Tak Henti Hayun Cangkul Keb umikan Pelajar Pondok? Pengakuannya Buat Keluarga Arwwah Terkejjut

PEMERGIAN seorang pelajar pondok berusia 14 tahun pada Selasa akibat kegaggalan injap jantung pastinya diratap1 kaum keluarga dan sahabat handai.

Namun, majlis pengeb umian Alif Fikri Abd Rahim yang juga pelajar Madrasah Darul Ansor, Marang, Terengganu turut dihadiri seorang individu mister1.

Bapa saudara arwwah, Hanapi Jusoh, 34, mengakui sedikit hairan memandangkan dia tidak mengenali pemuda itu yang kelihatan bersungguh-sungguh menguruskan majlis pengeb umian berkenaan.

“Dia bertungkus lumus membantu semad1kan jenazzah Alif hingga bajunya basah berpeluh. Pada mulanya saya fikir dia guru atau kakitangan pengurusan pondok tempat Alif belajar.

“Sewaktu berada di kubbur, saya perasan seorang lelaki berbaju merah jambu, saf paling hadapan. Saya nampak mulut dia tak henti-henti berdoa dan berzikir.

Sal4h satu posting Hanapi mengenai kemat1an anak saudaranya.

“Sebenarnya masa jenazzah kat rumah pun dia dah ada. Masa di kubbur, tak berhenti dia hayun cangkul,” kata Hanapi sewaktu dihubungi.

Menurut Hanapi, bapa kepada arwwah yang mesra disapa Pok Him ada menyapa lelaki mister1 itu sejurus pengeb umian selesai.

Jawapan yang diberi ternyata mengejjutkan Pok Him dan Hanapi kerana beliau merupakan salah seorang doktor yang merawat Alif sepanjang Alif Fikri dimasukkan ke Hospital Besar Kuala Terengganu, baru-baru ini.

“Pakcik, sayalah doktor yang merawat Alif sepanjang dia di hospital. Saya datang sini tengok alamat pada rekod Alif.

Doktor berkenaan (dua dari kiri) bersama bapa arwwah (dua dari kanan).

“Saya minta ma4f banyak-banyak. Saya dah lakukan yang terbaik. Allah lebih sayangkan dia. Dia muda lagi tak ada d0sa. Saya tak ada kuasa. Allah maha kuasa. Saya doktor pun akan mat1,” imbas Hanapi mengenai jawapan doktor itu.

Alif meningggal dunia pada jam 3.30 pagi 3 September lalu akibat kegaggalan fungsi injap jantungnya yang dikesan dijangk1ti kuman. Jenaz4hnya dibawa pulang ke rumah keluarganya di Kampung Jerong Surau, Marang untuk dimandi dan dikaffankan serta seterusnya urusan pengeb umian.

Kata-katanya ternyata menimbulkan rasa seb4k sehingga mereka saling berpellukan dan menang1s.

Hanafi pada mulanya menyangka doktor berkenaan merupakan kakitangan pondok tempat arwwah belajar.

Doktor itu juga ada menghulurkan sumbangan kepada bapa arwwah sebelum dia berangkat pulang.

Dalam pada itu, posting Hanapi turut mengundang rasa sebbak netizen dan turut dikongsi ramai pelayar Facebook.

Rata-rata komen yang ditinggalkan menzahirkan kesed1han atas pemergian Alif, tidak kurang juga yang memuji keperibadian mulia doktor berkenaan.

Ramai netizen memuji sikap mulia doktor ini yang sanggup hadir dan bertungkus-lumus menguruskan pengeb umian pesakitnya.

“Inilah contoh orang bertaqwa. Jawatan tinggi berakhlak mulia… Alhamdulillah.

“Semoga Allah melindungi dan memberkati jasa-jasanya.

“Alhamdulillah. Orang yang berilmu. Beriman, beramal, semoga kita juga akan seperti beliau… Walau apa pun kerja kita,” tulis beberapa netizen.

Sumber: Mstar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *