Selepas Ts*nami dasyat melanda Sulawesi, Kali ini Taufan Trami mula membadai Jepun

Taufan Trami mencederakan 50, beribu-ribu tanpa kuasa

Taufan kuat melanda ke tanah besar Jepun pada Ahad lalu selepas mencederakan berpuluh-puluh di pulau-pulau selatan, kerana para Pegawai Cuaca memberi amaran bahawa angin kencang dan hujan lebat boleh mencetuskan tanah runtuh dan banjir.

Taufan Trami telah mencetuskan gangguan perjalanan di dalam sektor ekonomi ketiga terbesar dunia, dengan perkhidmatan kereta api peluru (Bullet Train) di barat Jepun digantung, lebih daripada 1,000 penerbangan dibatalkan kerana penutupan hab lapangan terbang utama dan perkhidmatan kereta api petang Tokyo dibatalkan.

Ribut itu diramalkan telah menghancurkan tanah besar berhampiran Osaka sekitar jam 6 petang waktu tempatan (0900 GMT) dan merentasi kepulauan Jepun, yang mungkin membadai kawasan2 yang masih pulih dari beberapa peristiwa cuaca ekstrem yang telah memukul Jepun dalam beberapa bulan kebelakangan ini.

Image result for Typhoon Trami

Trami bergerak melalui pulau selatan Okinawa pada hari Sabtu, membawa angin yang cukup kuat untuk menerbalikkan kereta. Beberapa rumah di laporkan ditenggelami banjir dan rosak teruk dan 40 orang di pulau itu mengalami kecederaan ringan tetapi tidak ada berlaku sebarang kehilangan nyawa, kata pegawai tempatan.

Di seluruh negara, pihak berkuasa mengeluarkan nasihat pemindahan bukan wajib kepada kira-kira 349,000 penduduk, sementara 300,000 isi rumah kehilangan kuasa, menurut Badan Penyiaran NHK

Ketika taufan membadai di timur, pihak berkuasa kereta api mengambil langkah yang sangat luar biasa untuk membatalkan perkhidmatan kereta api malam di Tokyo, salah satu rangkaian tersibuk di dunia, yang menggesa para penumpang untuk berlindung di dalam rumah ketika ribut melanda.

Trami adalah yang terbaru dalam rangkaian peristiwa alam yang melampau di Jepun, yang telah mengalami taufan, banjir, gempa bumi dan gelombang panas dalam beberapa bulan kebelakangan ini, menuntut banyak nyawa dan menyebabkan kerosakan yang meluas.

Tragedi maksimum sebanyak 216 kilometer (134 batu) sejam, Trami dijangka akan mengembara ke sebahagian besar kepulauan, melemahkan sedikit tetapi menyebabkan cuaca yang melampau ke hari Isnin, kata peramal.

Masih dikelaskan sebagai taufan yang “sangat kuat”, Trami membadai Kagoshima di hujung barat Jepun awal Ahad, menyebabkan 10 kecederaan ringan.

“Kami sangat mendesak penduduk kita untuk tinggal di dalam rumah kerana amat berbahaya untuk berada di luar sekarang,” kata Masaaki Tamaki, seorang pegawai bahagian pengurusan bencana Kagoshima, kepada AFP.

Agensi meteorologi Jepun memberi amaran taufan itu akan membawa angin kencang dan hujan lebat, yang dapat mencetuskan tanah runtuh dan banjir serta serangan kilat dan tornado di seluruh negara.

Hujan ganas menyapu jubin bumbung di beberapa rumah di kota Kochi di barat Jepun.

Image result for Typhoon Trami

“Terdapat bunyi ‘bang, bang’ yang kuat. Itu membuatkan saya bangun, “kata seorang warga tua tempatan di Kochi kepada NHK penyiar kebangsaan.

Bandar di jalan yang dijangka taufan telah mengambil langkah-langkah untuk mengurangkan kemungkinan bahaya.

Kereta Api Timur Jepun mengumumkan bahawa ia secara beransur-ansur akan menggantung perkhidmatan kereta api di dan sekitar Tokyo dan menamatkan semua kereta api sekitar jam 8 malam (1100 GMT), sejurus sebelum taufan itu hendak mendekati ibu kota Jepun.

Perkhidmatan kereta api peluru “Shinkansen”, terutamanya di kawasan barat, juga dikurangkan atau dibatalkan perkhidmatan mereka.

Lapangan Terbang Kansai Osaka, yang terletak di luar pantai yang ditebang dan mengalami kerosakan teruk pada awal September lalu, menutup dua landasan dan pegawai menimbun beg sandung untuk mengelakkan banjir yang berlaku ketika ribut sebelumnya.

Sesetengah wilayah barat masih pulih dari taufan yang paling kuat untuk menyerang negara itu pada suku pertama pada awal September. Taufan Jebi mendakwa 11 nyawa dan menutup Lapangan Terbang Kansai, lapangan terbang serantau utama.

Sumber

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*