“Saya ada cerita sendiri” – PU Abu akhirnya mengaku cerai isteri sarat mengandung

PU Abu akan memberi penjelasan mengenai masalah rumah tangganya selepas kembali ke Malaysia daripada Madinah minggu depan.

PENCETUS Ummah (PU) Abu Sufyan minta semua pihak bersabar dan memberi ruang untuk dia menjelaskan mengenai kontroversi rumah tangganya yang menjadi bualan hangat netizen.

Menurut PU Abu atau Muhammad Abu Sufyan Mohd Mokhtar Rozaidi, buat masa ini dia memilih untuk sekadar mengiakan semua pendedahan bekas isterinya, Ain Afini di media sosial.

“Kenyataan Ain sudah menjawab,” katanya ketika dihubungi mStar.

Namun jawapan ringkas PU Abu yang ketika ini berada di Madinah itu membawa maksud dakwaan bekas isterinya bahawa dia diceraikan ketika sedang hamil tujuh bulan demi mengahwini seorang wanita berstatus janda beranak satu adalah benar.

Bagaimanapun tambah PU Abu, dia juga mempunyai ‘cerita’ tersendiri disebalik kemelut yang melanda rumah tangganya itu.

“Memang ada (penjelasan) daripada pihak saya. Saya ada cerita saya sendiri,” katanya.

Sementara itu ketika diitanya mengapa dia tergamak berbuat demikian ketika bekas isteri sarat mengandungkan zuriatnya sendiri, PU Abu berkata buat masa ini dia enggan memperbesarkan isu tersebut.

“Saya tak nak besarkan lagi. Kalau tidak…saya ni samalah dengan bekas isteri saya kan?” katanya lagi.

Pada Sabtu mStar melaporkan mengenai luahan duga bekas isteri PU Abu iaitu Ain Afini di Instagram selepas diceraikan pendakwah itu ketika sarat mengandung.

Ain Afini juga mendakwa ia berpunca daripada kehadiran orang ketiga yang juga merupakan seorang ibu tunggal beranak satu dikenali sebagai Hana Azraa.

Hasil semakan mStar di Facebook wanita berkenaan, dia juga merupakan usahawan kosmetik berasal dari Kedah.

Selain itu Ain Afini juga mendedahkan PU Abu pernah meminta kebenarannya untuk berpoligami selepas dua bulan mereka berkahwin.

 

Artikel Berkaitan: Pencetus Ummah Abu didakwa ceraikan isteri hamil tujuh bulan demi janda anak satu

Terdahulu, bekas isteri seorang pendakwah bebas mencetuskan tanda tanya dalam kalangan netizen apabila mendakwa diceraikan suaminya kerana kahadiran orang ketiga.

Menurut wanita yang dikenali sebagai Ain Afini, suaminya iaitu Pencetus Ummah (PU) Abu melepaskannya demi mengahwini seorang janda anak satu.

Menerusi perkongsian di Instagram, PU Abu atau Muhammad Abu Sufyan Mohd Mokhtar Rozaidi melafazkan talak kepada Ain Afini menerusi mesej di aplikasi Whatsapp.

“Pada 13.3.2019 saya telah dilepaskan dan ditinggalkan oleh bekas suami saya Pencetus Ummah Abu Sufyan kerana beliau memilih untuk bernikah dengan seorang janda bernama Hana Azraa.

“PU Abu meminta saya bersetuju untuk berpoligami selepas dua bulan bernikah tetapi saya menolak kerana perkahwinan kami masih terlalu awal.

“Saya meminta dia memilih sama ada isteri dan anak atau wanita tersebut. Jadi dia memilih untuk meninggalkan saya dan anak yang dikandung ini,” kata Ain Afini.

 

Ain Afini kini hamil tujuh bulan.

 

Ain Afini membuat perkongsian duka itu melalui Instagram pada Jumaat.

Menerusi posting yang sama, Ain Afini turut berkongsi paparan skrin lafaz cerai daripada pengirim yang menggunakan nama ‘Cian’ – dipercayai adalah PU Abu.

Beberapa paparan skrin daripada pengirim Whatsapp bernama ‘Hana’ serta posting Instagram juga dikongsikan Ain Afini.

Tambah Ain Afini, dia sebolehnya cuba untuk merahsiakan perkara tersebut namun suaminya dan wanita itu secara terbuka memuat naik foto mereka di Insta story.

“Saya sudah cuba untuk menutup mulut dan tidak menghebahkan kepada orang walaupun sudah ramai yang mengesyaki perkara ini.

“Namun mereka sendiri yang membuka aib di Instagram masing-masing,” tulis Ain Afini lagi.

 

Paparan skrin lafaz cerai PU Abu Sufyan terhadap Ain Afini melalui aplikasi Whatsapp.

 

Dalam pada itu, Ain memberitahu perkara ini sudah diketahui oleh keluarga kedua belah pihak namun usaha untuk menyelamatkan perkahwinan mereka gagal.

“Cukuplah keseluruhan cerita hanya diketahui oleh pihak keluarga saya dan keluarga mertua.

“Kedua-dua pihak sudah cuba membantu sehabis baik tetapi jika hati yang sedang hangat bercinta, semua jadi buta,” ujarnya.

Bercerita lanjut, Aini Afini berkata dia terpaksa mengharungi pengalaman cukup menyiksakan sepanjang tujuh bulan hamil selain turut mendoakan bekas suaminya itu berbahagia dengan pilihannya.

 

PU Abu Sufyan bersama Hana Azraa berkongsi kemesraan mereka di laman Instagram.

 

“Saya minta semua pihak untuk tidak bertanya lebih lanjut pada saya tentang perkara ini kerana emosi saya semasa mengandung tujuh bulan ini sudah cukup banyak tersiksa. Saya inginkan pengalaman mengandung dan pantang yang lebih tenang.

“Terpulanglah apa yang ingin dibuat oleh individu terbabit kerana pada akhirnya tiada manusia yang akan tenang dengan menzalimi manusia lain. Jangan lupa, dosa kezaliman kepada manusia, kena mohon maaf dengan manusia itu sendiri.

“Semoga ‘ustaz’ tidak menyesal dan berbahagia dengan pilihan anda. Untuk mangsa-mangsa lain yang pernah hubungi saya, InsyaAllah kita akan bawa kes ini ke mahkamah selepas saya habis pantang. Moga Allah bantu,” katanya.

 

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih 🙂

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook @Go go Tular

Sumber: mstar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *