Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad tidak hilang sengatnya di pentas PBB untuk ‘menjentik’ masyarakat antarabangsa

Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad tidak hilang sengatnya di pentas PBB untuk ‘menjentik’ masyarakat antarabangsa. Beliau berpendapat cara dunia berfikir dan sistem nilai dalam hidup sudah menyimpang apabila sentiasa memilih jalan perang untuk menyelesaikan konflik.

 

Lepas beri ucapan di PBB, Tun Mahathir dikerumun bak bintang popular!

SEJURUS menghabiskan ucapan ikonik yang sarat dengan isu sejagat di pentas Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNGA) ke-73 di New York, Amerika Syarikat, Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad menjadi tumpuan di belakang pentas, ibarat seorang bintang popular.

Dalam sebuah rakaman video yang dimuat naik ke Twitter oleh salah seorang pegawai kanannya, Dr Mahathir dilihat dikerumuni delegasi dari pelbagai negara.

“Terima kasih atas sokongan anda,” ucap seorang delegasi yang bersalam dengan Dr Mahathir, sambil disusuli sapaan delegasi lain yang mahu bersalam, bergambar dan bertanyakan sesuatu kepada beliau.

Dalam ucapan Dr Mahathir, antara isu kritikal yang disentuh oleh beliau adalah tentang isu Pa l3stin.


“Dunia tidak peduli walaupun mereka melanggar undang-undang antarabangsa, merampas kapal yang membawa ubat-ubatan, makanan dan bahan binaan di perairan antarabangsa,” tegas beliau.

Dr Mahathir juga membidas Myan mar atas apa yang berlaku terhadap nasib golongan R0 hingya di Ra khine.

Dengan mempersoal penerima Anugerah Nobel Keamanan Laureate, Aung San Suu Kyi, Dr Mahathir berkata tidak bererti sebuah negara yang merdeka, bebas untuk melakukan apa sahaja.

Selain itu, Malaysia mengemukakan cadangan supaya kuasa vet0 PBB hanya dianggotai dua kuasa besar dunia, dan bukan lima.

Perdana Menteri berkata, kuasa veto itu juga perlu disokong oleh tiga lagi anggota tidak tetap Majlis Keselamatan PBB.

Malah, beliau mencadangkan sebarang resolusi perlu mendapatkan majoriti mudah anggota.

 

Bebaskan Pa l3stin: Ancaman mereka punca p3p3 rangan dunia – Tun M

NEW YORK: Punca utama kepada p3p3rangan dan keg4n4san perlu ditangani dalam memastikan dunia lebih aman dan harmoni.

Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad menegaskan punca tersebut adalah disebabkan pen*ndasan yang berlaku terhadap Pal3stin.

“Dunia tidak peduli walaupun mereka melanggar undang-undang antarabangsa, merampas kapal yang membawa ubat-ubatan, makanan dan bahan binaan di perairan antarabangsa.

“Pa l3stin melancarkan r0 ket yang tidak memberi kesan langsung kepada mereka. Tindakan balas besar-besaran telah dibuat mereka, menge b0m hospital, sekolah dan bangunan, mem b*n*h orang awam yang tidak bersalah termasuk anak sekolah dan pesakit hospital serta banyak lagi.

“Dunia memberi ganjaran kepada mereka, dengan sengaja mem pr0v0kasi Pal3stin dengan mengakui B4itul m*q4ddis sebagai ibu kota mereka ” kata beliau pada sesi perbahasan umum Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa Bersatu (UNGA) Ke-73 di sini hari ini.

Beliau pada masa sama mahu supaya Pa l3stin mendapatkan semula tanah mereka dan hidup bebas tanpa sebarang anc4m4n.

“Biarkan rakyat Pal3stin kembali untuk menuntut semula tanah mereka. Jadikanlah mereka sebuah negara. Biarlah ia berteraskan keadilan dan undang-undang.

“Berjuang dengan mereka tidak akan menghentikan keganasan,” tambah beliau.

Justeru, beliau mengingatkan PBB, di mana badan dunia yang berteraskan keamanan dan kemapanan supaya mengakhiri segera peperangan di negara itu.

Bela nasib R0hingya: Tun Mahathir bidas Aung San di PBB

Terdahulu, dalam ucapan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad membidas Myan mar atas apa yang berlaku terhadap nasib golongan R0 hingya di Ra khine.

Dengan mempersoal penerima Anugerah Nobel Keamanan Laureate, Aung San Suu Kyi, Dr Mahathir berkata tidak bererti sebuah negara yang merdeka, bebas untuk melakukan apa sahaja.

“Di Myan mar, umat Islam di Ra khine dib*n*h, rumah mereka dibakar serta jutaan pel4 rian telah dipaksa untuk melarikan diri hingga lemas di lautan, tinggal di pondok sementara, tanpa air dan makanan, tanpa sistem sanitasi yang sempurna.

“Bagaimanapun, pihak berkuasa Myan mar termasuk penerima Anugerah Nobel Keamaan Laureate menafikan perkara ini berlaku.

“Tapi adakah dunia tidak melakukan apa-apa terhadap pemb*n*han yang berlaku?

“Semua negara bebas (untuk melakukan apa-apa). Tapi adakah ini bermakna mereka mempunyai hak untuk memb*n*h rakyat sendiri, hanya disebabkan mereka adalah bebas?” kata beliau pada sesi perbahasan umum Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa Bersatu (UNGA) Ke-73 di sini hari ini.

Ujar beliau, walaupun beliau kekal dengan prinsip untuk tidak masuk campur terhadap hal ehwal negara lain, namun pemb*n*han massa yang berlaku tidak bermakna negara lain serta badan dunia perlu ‘menutup mulut’.

PENAFIAN:
Astro AWANI tidak bertanggungjawab terhadap pendapat yang diutarakan melalui artikel ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Terima kasih.

Sumber: Astro Awani

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*