NGO Buat Laporan Polis Terhadap Aliff Syukri Gara2 Rotan Anak Perempuan Kerana Buka Tudung. Ini Penjelasan CRCM..

SEBUAH badan bukan kerajaan (NGO) membuat laporan polis ke atas usahawan kosmetik Datuk Aliff Syukri kerana merotan anak perempuannya berusia sembilan tahun kerana membuka tudung.

Perbuatan itu disifatkan sebagai penderaan fizikal.

Laporan itu dibuat pada Selasa oleh Protect dan Save The Children (P.S. The Children), ahli Gabungan Hak Kanak-Kanak Malaysia (CRCM) di ibu pejabat polis daerah Petaling Jaya.

CRCM dalam satu kenyataan pada Selasa berkata mereka amat terkesan dengan perbuatan Aliff Syukri.

Dalam satu perkongsian di Instagram miliknya minggu lalu, Aliff Syukri memuatnaik video dia menyapu ubat di belakang anak perempuannya itu selepas merotannya.

“Datuk Aliff Syukri mendakwa di media sosialnya bahawa dia merotan anak perempuannya kerana dia membuka tudung dihadapan lelaki tidak dikenali.

“Dia secara umum memalukan anaknya dengan rakaman video menyapu ubat di belakang badan anaknya untuk ditonton kira-kira 3.1 juta pengikutnya,” kata CRCM.

CRCM juga berkata Aliff mendisiplinkan anaknya dengan cara ekstrem, bahkan memberikan penjelasan berhubung tindakannya itu.

“Perbuatan merotan anak perempuannya merupakan penderaan fizikal dan satu kesalahan dibawah Seksyen 31 Akta Kanak-Kanak dan juga dibawah Akta Keganasan Rumah Tangga,” katanya.

CRCM menggesa polis dan Jabatan Kebajikan Masyarakat untuk mengambil tindakan segera dan menyeluruh terhadap insiden itu.

Video berdurasi satu minit itu mendapat 881,934 tontonan dan 67,408 tanda suka sehingga pukul 8.39 malam Selasa.

Dalam video itu Aliff berkata dia merotan anak perempuannya, Qadejah El Zahra, 9, atau Cess membuka tudung di hadapan lelaki tidak dikenali atas sebab tertentu.

Kapsyen video itu berbunyi “Anak perempuan saya kena jaga yang terbaik.

“Maafkan abah Cess. Abah teramat sayang Cess tapi ni semua untuk masa depan Cess.

“Hari ni abah rotan Cess sebab abah nak ces faham erti maruah seorang perempuan. Qadejah ni ada satu habit kadang-kadang dia buka tudung je depan lelaki yang tak kenal,” kata usahawan kosmetik itu.

Aliff Syukri berkata anak perempuannya itu mempunyai tabiat membuka tudung di hadapan lelaki tidak dikenali.

“Mungkin dia tak faham sebab dia kecil lagi tapi dari kecil ni saya kena didik la supaya dia tahu batas-batas… Tutup aurat.

“Saya nak anak perempuan saya jadi yang terbaik, pandai agama dan tahu jaga kehormatan diri. Harap-harap dia dapat pengajaran dan belajar dari kesilapan,” katanya.

Video itu mendapat kecaman netizen.

“Anda mencederakan dia secara fizikal dan mental, apa yang anda lakukan adalah penderaan kanak-kanak,” kata netizen.

Siannya adik. Dipukul cmtu. Ada adab nak pukul anak kan. Baca kt star online ada NGO lodge report dh.

Saya tak setuju perbuatan (pukul) anak, kalau boleh cakap baik baik dulu. Kalau @aliffsyukriterlajaklaris rasa perbuatan itu betul, janganlah masukkan di internet supaya anak itu tidak disalahkan di pengatahuan umum. Dia masih kecil lagi. Jangan malukan dia

sorry tapi perlu ke pukul sampai luka? Dlm Islam ada adab utk merotan. Siapalah kita? We are the community, ada tanggungjawab utk question and judge perkara yg terang2 salah. And perlu ke post online utk tatapan semua org? Suruh anak jaga maruah, tp dia sendiri tak jaga maruah anak dia. Just my 2cents

 

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih 🙂

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook @Go go Tular

Sumber: memorikini

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*