MB ‘mengamuk’, janji siasat kes pemain Terengganu jual tiket Piala Malaysia

KUALA TERENGGANU- Persatuan Bola sepak Negeri Terengganu (PBSNT) akan menyiasat dakwaan tentang ada pemain bola sepak Terengganu Football Club (TFC) II yang dikatakan menjual tiket Piala Malaysia 2018, sehingga mengundang rasa tidak puas hati banyak pihak.

Presidennya, Dr Ahmad Samsuri Mokhtar berkata, pihaknya masih belum mendapat maklumat tentang perkara itu, namun akan menyiasat akan kebenarannya.

“Saya tidak dapat maklumat lagi tentang ini. Saya kena dapatkan laporan daripada persatuan dahulu,” katanya ketika ditanya tentang dakwaan itu dan tindakan yang mungkin akan diambil.

Dakwaan itu tular sejak awal pagi tadi, setelah pemain itu memuat naik gambarnya bersama tiket yang diperoleh di media sosial dan dikatakan menjualnya pada harga yang tinggi, sehingga mengundang kemarahan ramai netizen memandangkan jualan tiket hanya dibuka pada jam 10.30 pagi tadi.

Bagaimanapun, ada pihak lain menyatakan pemain bola sepak itu hanya sekadar melakukan gurauan.

Dalam perkembangan berkaitan, Dr Ahmad Samsuri mengakui ada beberapa kelemahan yang berlaku dalam penjualan tiket kali ini.

“Tiket yang dijual hari ini agak terhad, hanya 2,000 sahaja jadi kita memang tak nafikan memang berlaku kejadian rebut-merebut dan tidak selesa di kalangan penyokong yang hendak membeli tiket hari ini tapi kita cuba sebaik mungkin.

“Berhubung penjualan tiket, sebenarnya sebahagian daripada 28,000 tiket lagi diuruskan oleh persatuan melalui Unit Jualan Tiket sedia ada dan diagihkan kepada lapan persatuan di peringkat daerah. Ia bukannya dijual oleh Exco atau di pejabat Exco seperti mana yang ditularkan,” katanya.

Bagaimanapun, beliau berkata, akan melihat balik kaedah agihan tiket pada masa akan datang dan akan cuba memperbaikinya.

“Saya dimaklumkan sebelum ini, penjualan tiket tidak pernah diberi kepada persatuan. Pembahagian agihan telah dibincangkan kepada persatuan-persatuan bola di peringkat daerah sejak beberapa hari lalu, cuma saya tidak pasti bagaimana cara atau kaedah penjualan itu dilakukan.

“Mungkin penjualan tiket ini tidak dilakukan secara langsung kepada orang ramai di peringkat daerah seperti mana yang berlaku di Perak. Kerajaan negeri juga mengambil maklum rungutan orang ramai untuk mewujudkan satu kaunter khas bagi membolehkan peminat wanita membelinya dengan lebih selesa,” katanya.

Penyokong Terengganu pengsan, dipijak beli tiket final Piala Malaysia

Isu jualan tiket perlawanan akhir yang melibatkan piala berprestij di Malaysia masih lagi berulang. Pagi tadi, difahamkan lebih 5,000 penyokong Terengganu FC membanjiri pekarangan Stadium Sultan Ismail Nasaruddin Shah (SSINS) untuk membeli tiket bagi menyaksikan perlawanan akhir Piala Malaysia menentang Perak Sabtu ini.

Lebih menyedihkan, penjualan tiket tidak berjalan dengan begitu lancar apabila 6 penyokong Terengganu FC didapati telah pengsan akibat bersesak ketika tengah beratur di kaunter tiket.

Penyokong Terengganu FC sudah berkampung di kaunter tiket sejak semalam lagi.

Keadaan di hadapan kaunter tiket sememangnya menjadi tidak terkawal kerana para penyokong sudah lama tidak menyaksikan kelibat pasukan mereka di pentas final serta tidak mahu terlepas peluang membeli tiket yang hanya diperuntukkan sebanyak 2,000 keping.

Bercakap kepada Berita Harian, para penyokong Terengganu FC mengkritik sistem jualan tiket yang dikendalikan oleh Persatuan Bolasepak Negeri Terengganu (PBSNT) yang hanya menyediakan 2,000 tiket sedangkan jumlah diperuntukkan untuk negeri 30,000 keping tiket.

“Saya sudah tempah van untuk ke Shah Alam tetapi dipulangkan semula wang tempahan itu oleh pemilik van kerana bimbang tiket tidak mencukupi.

“Kerana terlalu berharap untuk menyaksikan perlawanan akhir, saya sanggup datang ke kaunter seawal jam 6.30 pagi,” katanya salah seorang penyokong Terengganu, Mohd Othman Omar.

“Tujuh tahun saya menantikan kejayaan Terengganu ke pentas akhir tetapi terpaksa berhadapan dengan masalah ini dan harapan ke Shah Alam menjadi samar.

“Saya harap PBSNT lebih telus dalam penjualan tiket supaya semua peminat berpeluang mendapatkan tiket,” katanya.

Salah seorang penyokong yang pengsan dibawa ke Hospital untuk mendapatkan rawatan.

Seorang lagi penyokong Terengganu FC, Khairul Ahmad meluahkan rasa tidak puas hati dengan tindakan PBSNT yang hanya membuka satu kaunter tiket sahaja.

“Apabila hanya satu kaunter dibuka dengan jumlah tiket terhad, risiko untuk berlakunya pergaduhan. Sepatutnya PBSNT memberi kemudahan kepada penyokong bukan menyusahkan,” katanya.

Syafiq Che Alias yang datang dari Kampung Gong Pak Maseh seawal jam 4 pagi mendakwa telah beratur di hadapan kaunter bermula jam 6 pagi.

“Lebih lima jam saya beratur tetapi akhirnya terpaksa mengalah kerana cuaca semakin panas.

“Seorang perempuan berusia 25 tahun yang berada di hadapan saya pengsan dan terpaksa dikejarkan ke hospital.

“Difahamkan wanita itu beratur seawal jam 11 malam dan tidak sempat makan menyebabkan dia pengsan,” katanya.

Syafiq berkata, penjualan tiket kali ini paling teruk dalam sejarah.

“Biasanya yang datang awal terpaksa mengalah dan keluar barisan kerana sudah tidak mampu bertahan. Sepatutnya penjualan tiket dipermudahkan supaya semua peminat berpeluang membelinya.

“Pagar dan tahap kawalan juga tidak disediakan menyebabkan orang ramai beratur tanpa disiplin,” katanya.

 

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih 🙂

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook @Go go Tular

Sumber

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*