‘Kau Cuba Dulu Baru Kau Tau, Gaul Dengan Nasi..’ – Akibat Makan Bawang Putih Panggang, Tak Sangka Ini Perubahan Yang Terjadi.

Bawang putih dikenal di seluruh dunia kerana manfaatnya membantu banyak orang sakit. Doktor menyarankan untuk menggunakan bawang putih mentah sebagai ubat semula jadi untuk mengendalikan tekanan drah tinggi dan rendah, kolesterol tinggi, penyakit jantung, serangan jantung dan penurunan aliran drah.

Sifat yang menakjubkan adalah bawang putih mampu membantu mencegah pembentukan angiotensin II, hormon dan melancarkan pembuluh drah. Bawang putih juga bermanfaat dalam mengendalikan kolesterol LDL.

Pasti terkejut dengen kesan pencegahannya. Siapa sangka ternyata ada banyak khasiat yang tak terduga. Para ahli menyatakan bahwa jika seseorang makan enam ulas bawang putih panggang setiap hari hasilnya akan menakjubkan. Setelah makan enam ulas bawang putih panggang sehari, akan nampak perubahan ini pada tubuh.

1 jam : Pada jam pertama bawang putih dicerna di perut, dan kebanyakan sayuran, itu menjadi makanan bagi tubuh badan.

2-4 jam : Pada tempoh ini, bawang putih sedang melawan radikal bebas dan sel k4ncer yang ada.

4-6 jam : Cairan berlebih dan lemak tubuh yang tersimpan dikeluarkan kerana metabolisme tubuh, Orang yang makan mula merasakan manfaat yang bertindak balas oleh bawang putih.

6-7 jam : Suatu proses melawan bakteria mula berlaku kerana sifat anti bakteria bawang putih.

6-10 jam : Tubuh akan terlindung dari oksidasi kerana nutrisi telah memainkan peranan utama pada jumlah sel.

10-24 jam : Setelah itu, tubuh akan melalui proses pembersihan dalaman & tampil segar!

Antara contoh hasil bawang putih dibakar (Taburkan garam dan lada hitam).
Kelebihan2 bawang putih :

Mengurangkan risiko strok.
Tahu tak bawang putih boleh merangsang penghasilan nitric oxide yang ada pada dinding saluran drah. Ini akan membantu saluran darah untuk mengembang dan seterusnya mengawal tekanan drah dengan baik bagi mengelakkan risiko darh tinggi dan strok.

Mengurangkan risiko knser
Bawang putih kaya dengan bahan antioksidan seperti selenium yang membantu mengurangkan free radical di dalam drah. Ini akan mengurangkan risiko seseorang yang menghidap knser.

Anti bakteria dan antivirus.

Sejenis bahan Allicin yang terkandung di dalam bawang putih ini bertindak sebagai anti-virus dan anti-bakteria untuk memusnahkan beberapa mikrob. Ia teramat baik untuk jangkitan perut, jangkitan influenza dan sebagainya.

Mengandungi banyak iodin
Kandungan iodin yang tinggi di dalam bawang putih sangat baik untuk pesakit yang menghidap hypertiroid.

Membantu sistem pencernaan
Bawang putih akan merembeskan gastric acid pada lapisan perut yang akan membantu proses pencernaan di dalam saluran makanan.

Meningkatkan sistem imunisasi
Terdapat kajian yang mendapati bahawa pengambilan bawang putih sebanyak 2 – 3 biji sehari selama tiga minggu akan meningkatkan aktiviti sel drah putih untuk melawan jangkitan dan tum0r. Tapi anda perlu berjaga-jaga, jangan sampai sel drah putih banyak dalam badan tu pulak!

Mengurangkan kolesterol dalam tubuh
Kandungan Di-sulphide di dalam bawang putih dapat menurunkan nilai kolesterol di dalam saluran drah dan seterusnya mengurangkan risiko penyakit jantung. Bila anda makan bawang putih rasa agak panas dan mungkin inilah yang membantu kolestrol dibakar dalam badan.

 

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih 🙂

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook @Go go Tular

Sumber : http://www.khalifahmedia.info/ & FB Noreez Rahmat

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *