“Ingat ya tanpa perokok, perniagaan saudara saudari boleh lingkup” -Sharnaaz Ahmad

Negara Malaysia memasuki era yang mana mer0kok kini dil4rang di beberapa tempat awam. Majoriti orang ramai di negara ini setju dengan l4rangan in memandangkan ianya memberi kebaikkan kepada semua orang terutaam mereka yang tak mer0kok.

L4rangan mer0kok di tempat awam khususnya di kedai-kedai makan dan restoran telah pun berkuatkusa pada tarikh 1 Januari lalu.

Susulan itu, pelakon popular tanah air yang juga seorang per0kok iaitu Sharnaaz Ahmad telah memberi pandangan peribadi tentang isu ini.

Sharnaaz Ahmad tampil mengingatkan jangan sesekali kurang 4jar dengan para per0kok selain menyatakan bahawa tanpa per0kok perniagaan seseorang itu boleh tutup.

Ini tuls Sharnaaz di laman Twitter miliknya baru-baru ini:

 

“Lar4ngan mer0kok memang baik!! Tapi bagi aku per0kok tak lah terbaik mana lah tetapi buang sifat penting diri, jadi okeyyyyy lah ikut lah..

“TATAPIIIII, Jangan sesekali kvrang ajar pada per0kok, dari dnda mer0kok, jadi d3nda penend4ng… per0kok manusia, bukan s4mpah.

“Lagi satu nak cakap pasai l4rangan mer0kok, memang baik l4rangan tu, kami per0kok sambut dgn baik,

“TETAPI! Ingat ya tanpa per0kok jugak perniagaan saudare saudari cikebom cikebom pun boleh lingkup. Tak caye tanya mamak sebelah umah hang!,”

Apa-apapun, diharapkan semua rakyat Malaysia kenalah ikut vndang-vndang ini yang mendatangkan banyak kebaikkan buat semua.Apapun setiap orang ada pandangan mereka yang tersendiri.Sumber: Laman media sosial Sharnaaz Ahmad

 

Terdahulu.. Larangan merokok di restoran, premis makanan 1 Januari 2019

SUNGAI PETANI: Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) akan mengeluarkan arahan larangan merokok di semua restoran dan premis makanan di negara ini berkuatkuasa 1 Januari 2019.

Timbalan Menteri Kesihatan, Dr Lee Boon Chye berkata cadangan terbabit sudah diluluskan di peringkat Parlimen dan akan berkuatkuasa tahun depan.

Menurutnya, selain kawasan yang sedia maklum seperti tempat awam dan bangunan kerajaan, arahan larangan merokok kini membabitkan semua restoran dan premis makanan termasuk warung-warung makanan di tepi jalan.

“Kita sedar arahan ini sudah lama wujud namun hanya membabitkan restoran-restoran tertentu sahaja.

“Tetapi kali ini, semua restoran tidak kira sama ada restoran bertutup, berhawa dingin, atau restoran dan warung berkonsep terbuka (open air) perlu mematuhi arahan ini bermula tahun depan,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita pada sidang media selepas merasmikan program International Conference on Life Style Disease (AICLSDs) di Universiti Institut Perubatan, Sains dan Teknologi Asia (AIMST), di sini, hari ini.

Yang turut hadir, Naib Canselor dan Ketua Eksekutif Universiti AIMST, Profesor Emeritus Dr Harcharan Singh Sidhu.

Dr Lee berkata, t!ndakan akan diambil terhadap perokok dan juga pemilik restoran yang tidak mematuhi perturan terbabit mengikut Perturan-Perturan Kawalan hasil Tembakau 2004 di bawah Akta Makanan 1983 (Akta 324).

Katanya, pihak kementerian juga tahu akan timbul pelbagai reaksi atau bntahan daripada perokok dan juga pemilik restoran berikutan arahan ini namun pihak kementerian tidak akan brkmpromi apabila ia membabitkan aspek kesihatan rakyat di negara ini.

“Masyarakat bukan perokok berhak menikmati makanan mereka tanpa gangguan pencemaran asap rokok yang boleh menjejaskan keselesaan dan kesihatan mereka.

“Peniaga juga tidak perlu risau akan ris!ko kekurangan pelanggan kerana kita yakin pelanggan akan lebih ramai kerana berasa selesa tanpa gangguan asap rokok,” katanya.

Beliau berkata, ini adalah antara usaha KKM untuk memastikan rakyat Malaysia terhindar daripada penyakit yang berpunca daripada asap rokok.

“Situasi ini sekali gus diharap dapat mengurangkan perbelanjaan kerajaan dalam aspek kos rawatan pesakit yang berpunca daripada asap rokok,” katanya sumber BH online

 

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih 🙂

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook @Go go Tular

Sumber: Twitter Shaarnaz Ahmad

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*