‘Dia nak jumpa Zizan Razak’ adik Firash hembus nafas t3rakhir lepas hajat tertunai

Benar, kem4tian tak mengenal usia malah tiada sesiapa pun yang dalam menjangka masa, di mana mahupun sebab musabab kem4tiannya.

Dalam banyak kebarangkalian, gadis ini berkongsi tentang kisah adiknya yang meningg4l dunia disebabkan Levkemia. Ya, salah satu daripada 10 kans3r yang paling banyak dihadapi oleh rakyat Malaysia terutamanya kanak-kanak.

Dah separuh jalan baru nampak ada bas, and terus cepat- cepat tahan bas. Bayangkan sepanjang perjalanan aku nangis tanpa henti. Sampai mata bengkak.

Nasib baik aku dapat bas paling awal rasanya pukul 9.30 pagi, terus gerak naik dan dalam perjalanan nak ke hospital tu, ayah call ayah kata “kamu kat mana nis? Firash dah nazak ni.”

Lepas tu aku cakap yang aku dah sampai Kuala Lumpur, nanti sampai kat Terminal Bersepadu Selatan (TBS), aku akan telefon mereka.

Lepas dah sampai TBS dalam pukul 1:30 petang tu, Maklong dan saudara aku ambik bawak ke Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM).

Dalam perjalanan nak ke PPUM tu, Maklong aku telefon ayah aku untuk tanya keadaan terkini pasal adik. Tapi Maklong aku tiba-tiba sebak, nak menangis. Aku dah boleh agak masa tu yang adik aku dah takda.

Waktu hampir tiba ke PPUM, kereta terhenti lama sebab lampu trafik. Jadi aku terus turun dari kereta dan lintas masuk hospital pergi PICU kat tingkat 3 wad kanak-kanak.

Aku tengok semua keluarga aku dah nangis dan masa tu sumpah weh lutut ni menggigil tak boleh berdiri. Ayah aku pergi kat aku dan cakap, “firash dah takda”, ayah peluk aku dan kami sama-sama menangis.

Bayangkan keadaan aku yang dah hilang 2 orang adik disebabkan peny4kit yang sama, Canc3r Leuvkemia. Sumpah benda tu paling perit dalam hidup kami.

Permintaan terakhir dia yang PPUM tunaikan, dia nak jumpa zizan. So 28 Oktober 2016 dulu, Zizan datang jumpa dia. Empat hari lepas tu, 1 November 2016 dia pergi tinggalkan kami semua. Kehilangan dia masih terasa even hampir 4 tahun dia pergi. 

Aku tengok je dia dekat bilik tu, weh sedih nyaaa aku, dia dah jadi m4yat. Rasa gigil lutut ni dan masa tu pun abang aku still study, dia final exam, aku tak sanggup bagitahu dia dulu. Aku hanya telefon maklumkan kat dia. Lepas exam baru dia tahu arw4h dah takda.

Al-Fatihah Muhammad Alfirash Ilmi Bin Mohamad Hatta dan Muhammad Ainul Fadl Bin Mohamad Hatta.

Kredit: Siakap Keli

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *