Bekas ketua Risikan Hasanah direman 5 hari. Nilai Rampasan oleh SPRM sungguh MENGEJUTKAN

PUTRAJAYA: Bekas ketua pengarah Organisasi Perisikan Luar Malaysia (MEIO), Datuk Hasanah Abdul Hamid direman 5 hari untuk membantu siasatan kes penyelewengan dana pilihan raya umum ke-14 (PRU14).

Timbalan pendakwa raya, Ahmad Akril Gharib memohon perintah reman 7 hari, tetapi Majistret, Shah Wira Abdul Halim hanya membenarkan reman 5 hari sehingga Ahad ini.

Kes itu disiasat di bawah Seksyen 23 Akta SPRM 2009 kerana salah guna kuasa.

*videe nilai rampasan diakhir artikel

Peguam, Datuk Shaharudin Ali yang mewakili Hasanah berkata, beliau akan memfailkan permohonan di Mahkamah Persekutuan esok untuk mencabar Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) yang didakwa menghalang beliau menemui anak guamnya.

Katanya, SPRM berbuat demikian melalui surat pemberitahuan yang dikeluarkan di bawah Seksyen 28 A(8) Kanun Keseksaan.

“Sejak surat itu dikeluarkan, ia telah menyekat saya berjumpa klien sepanjang proses reman berlangsung.

Image result for Ketua Pengarah organisasi perisikan luar negara Datuk Hasanah Abdul Hamid

“Mereka dakwa dengan membenarkan peguam berjumpa klien, maka orang tertentu itu akan lari daripada siasatan atau bahan bukti kes boleh dihapuskan.

“Ini langsung tiada kena-mengena dengan saya dan Mahkamah Tinggi atau Persekutuan perlu bertanggungjawab memberi jawapan munasabah.”

Hasanah, 61, ditahan SPRM petang semalam apabila hadir memberi keterangan di ibu pejabat agensi anti-rasuah itu, di sini.

Siasatan awal SPRM mendapati Hasanah dipercayai terbabit menyalahgunakan dana PRU14 untuk tujuan peribadi, bersama 7 pegawai lain di Jabatan Perdana Menteri.

Seorang timbalan ketua pengarah jabatan bergelar “Datuk” bersama 6 pegawai tadbir dan diplomatik (PTD) direman 5 hari, bermula semalam, untuk membantu siasatan kes penyelewengan dana PRU14.

Menurut sumber, “Datuk” itu adalah individu penting selepas Hasanah dalam MEIO.

Hasanah menjadi tumpuan media selepas tersebar surat bertarikh 4 Mei lalu kepada Pengarah Agensi Perisikan Pusat (CIA), Gina Haspel meminta Washington menyokong pentadbiran bekas perdana menteri, Datuk Seri Najib Razak, jika Barisan Nasional menang mudah dalam PRU14.

Hasanah mengesahkan beliau menulis surat 3 halaman itu dan mempertahankan diri daripada tuduhan khianat.

Sumber: FMT

SPRM temui RM35.4 juta selepas penahanan Hasanah

Azam Baki
Timbalan Ketua Pesuruhjaya (Operasi) SPRM, Datuk Seri Azam Baki menunjukkan wang kertas yang dirampas pada sidang media khas mengenai siasatan penyelewengan dana kerajaan di Ibu Pejabat SPRM, Putrajaya. foto IQBAL BASRI, 30 OGOS 2018

PUTRAJAYA – Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menemui wang tunai berjumlah RM35.4 juta berhubung kes salah guna kuasa dan penyelewengan dana Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU-14).

Wang tunai itu diperolehi susulan penahanan bekas Ketua Pengarah Organisasi Perisikan Luar Malaysia (MEIO), Datuk Hasanah Abdul Hamid.

Timbalan Ketua Pesuruhajaya (Operasi) SPRM, Datuk Seri Azam Baki berkata, wang tersebut ditemui daripada enam buah kondominium di sekitar Kuala Lumpur dan Cyberjaya, termasuk pejabat suspek yang telah ditahan.

“Kami percaya jumlah keseluruhan wang ialah RM49.3 yang telah dibawa masuk ke negara ini sejak tiga bulan lalu daripada sebuah negara untuk kegunaan kerajaan.

Gambar rampasan AS6 juta kes Datuk Hasanah Majid ketua perisik – SPRM

“Ingin saya jelaskan bahawa wang ini diklasifikasikan sebagai milik kerajaan kerana ia diuruskan oleh pegawai-pegawai kerajaan,” katanya.

Beliau berkata demikian berhubung kes itu pada sidang media di Ibu Pejabat SPRM di sini hari ini.

Azam berkata, sehingga kini seramai sembilan orang telah ditahan dan 20 orang saksi telah dipanggil untuk memberi keterangan termasuk tiga orang saksi dari luar negara.

“Saya juga ingin mengesahkan SPRM telah menangkap seorang ahli perniagaan berusia 47 tahun di Kelantan semalam.

“Lelaki ini mempunyai status penduduk tetap di United Kingdom dan sering berulang alik ke negara ini,” ujar beliau.

Katanya, Mahkamah Majistret di sini hari ini telah mengeluarkan perintah reman tujuh hari setelah ahli perniagaan itu ditahan di Kelantan pada pukul 11 malam tadi.

Semalam, Hasanah direman lima hari, sehinga Ahad ini, bagi membantu siasatan kes salah guna wang peruntukan dana kerajaan.

Hasanah ditahan kerana disyaki terlibat bersama tujuh Pegawai Tadbir dan Diplomatik (PTD), termasuk timbalan ketua pengarah bergelar Datuk, yang menyalahgunakan wang tersebut untuk tujuan peribadi.

Wanita itu ditahan pada pukul 4.45 petang selepas hadir untuk memberi keterangan di ibu pejabat SPRM pada Selasa lalu.

Kelmarin, Mahkamah Majistret yang sama turut mengeluarkan perintah reman selama lima hari sehingga Sabtu ini terhadap tujuh pegawai PTD berkenaan.

Menurut sumber, kesemua suspek masing-masing menjawat Gred 44 sehingga Jawatan Utama Sektor Awam (JUSA) B dan kes tersebut disiasat mengikut Seksyen 23 Akta SPRM 2009.

Dalam pada itu, Azam menggesa sesiapa, termasuk penjawat awam, yang mempunyai maklumat mengenai kes berkenaan atau tahu lokasi wang tunai tersebut disimpan tampil ke hadapan dan SPRM berjanji akan meletakkan mereka di bawah perlindungan saksi.

Ini termasuk mereka yang mungkin menyimpan wang tersebut, katanya. – MalaysiaGazette

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *