Alasan pekerja masih baharu, tidak boleh diterima!

PETALING JAYA: Jijik dan memualkan. Begitulah perasaan apabila menonton paparan video yang menunjukkan beberapa pekerja di sebuah restoran di ibu negara mencuci pinggan menggunakan air kotor yang bertakung.

Video yang berdurasi 30 saat tersebut merakamkan pekerja restoran Raj’s Banana Leaf cawangan Bangsar mencelup pinggan di dalam air kotor tanpa membilasnya sebelum terus menyusun ia di satu sudut.

Rakaman yang dilakukan secara sembunyi oleh individu yang tidak dikenali itu dipercayai dirakam dari arah atas sebuah bangunan berhampiran.

Sejak ia dimuat naik pada petang Selasa, video itu tular sehingga ditonton lebih 263,000 kali dan mendapat 8,234 perkongsian.

Posting tersebut menerima pelbagai reaksi negatif dalam kalangan netizen, termasuklah meminta agar restoran tersebut ditutup.

Antara komen netizen berhubung video tersebut.

Seorang netizen, Ramanathan Ramasamy berkata: “Tolong tutup cawangan ini. Harap pihak berkuasa boleh ambil tindakan pantas.”

Sementara itu Shahme Malek pula berkata, sekiranya pinggan dibasuh dengan cara itu, dia tidak dapat membayangkan bagaimana makanan dibersihkan.

“Malas nak cakap takut jatuh fitnah. Jadi, renungkanlah… kedai pun berlambak lagi, tidak kebulur pun tak dapat (makan) kedai m***k,” katanya.

Manakala Devan Dev pula mengajak orang ramai untuk memboikot restoran tersebut dan menyifatkan perbuatan itu sebagai biadap kerana mencuci pinggan menggunakan air kotor.

Sebaik sahaja video tersebut tular, pihak pengurusan restoran tersebut pantas membuat permohonan maaf di atas perbuatan kakitangan yang didakwa baru diambil bekerja di restoran berkenaan.

Permohonan maaf oleh pihak restoran Raj’s Banana Leaf.

“Kepada pelanggan, kami ingin memohon maaf di atas insiden malang oleh pekerja baharu kami di cawangan Bangsar, baru-baru ini.

“Perkara ini tidak pernah terjadi sebelum ini dan tidak sewajarnya berlaku.

“Kami ingin menjamin bahawa Raj’s Banana Leaf sentiasa melepasi pemeriksaan kesihatan yang dijalankan secara berkala.

“Kami amat kesal di atas tindakan kakitangan baharu kami dan memahami ia tidak boleh diterima,” menurut kenyataan itu.

image: http://www.mstar.com.my/berita/berita-semasa/2018/05/29/raj-banana/~/media/af7560adcd954c448e2c1c69f63328e6.ashx?la=en

Netizen mendakwa alasan yang diberikan pihak restoran tidak boleh diterima.

Susulan kejadian itu, restoran Raj’s Banana Leaf cawangan Bangsar menawarkan sajian ‘Buka Puasa’ secara percuma pada Khamis, bermula pukul 7.30 hingga 9.30 malam.

Bagaimanapun, seorang netizen, Rjuna Rjuna berpendapat alasan yang diberikan pihak pengurusan restoran adalah tidak boleh diterima.

“Setiap pekerka atau pengendali makanan sebenarnya perlu hadiri kursus pengendali makanan dan mereka akan diajar mengenai aspek kesihatan.

“Setiap restoran terutama restoran besar akan ada penyelia dan pengurus mereka yang akan memantau kerja pekerja, jadi dalam hal ini, restoran gagal dalam aspek pemantauan,” ujarnya.

Kredit: Mstar Online

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *