6 ‘Struggle’ Remaja di Zaman 90an Sebelum Wujudnya Smartphone

Sedar ataupun tidak, golongan yang lahir pada tahun 90-an kini dah hampir mencecah 30 tahun dah, rasa macam cepat je masa berlalu kan?

Waktu umur macam ni, mesti ada waktu korang flashback balik zaman korang remaja dulu kan? Terutamanya dari segi lifestyle.

Nak dibandingkan dengan sekarang semua nampak senang, nak dating, nak telefon orang, nak berkenalan dengan orang semuanya mudah. Tak macam zaman kita dulu, masa kita umur remaja kena menghadap macam ni.

1. Nak dengar lagu? Record pakai kaset kosong

Sumber : Huffington Post

Kalau yang ni, remaja lahir tahun 80 an dan 90 an sama-sama lalui, bila ada keluar lagu baru kena simpan track dengan cara beli kaset kosong dan tekan 2 butang rakam yang warna merah dan butang play serentak di radio.

Paling best sekali kena tunggu depan radio sampai lah turn lagu tu keluar. Ada yang sampai berjam-jam lamanya. Lepastu korang akan nampak lagi cool kalau ada walkman, tapi kalau di zaman 90 an, orang tu akan jadi hotstuff  kalau ada mp3 player.

 

2. Simpan contact number dalam Accordion Book

Sumber : Google

Sebelum musim handphone  3 3 sekupang (10) dulu, accordion book ni lah yang jadi gadget kita untuk simpan nombor, alamat dan semua lah maklumat pasal orang tu untuk dibawa ke public phone.

Habis segala jenis nama pelik-pelik ditulisnya, lebih-lebih lagi kalau ada orang tu nama dia sama dengan orang lain yang kita kenal.

 

3. MiRC adalah Tinder masa tu

Sumber : SnapFiles

“ASL PLS”, geng-geng 80’s dan 90’s mesti akan faham term ni. Dulu mana ada date apps ni, MiRC ni jelah chatroom dimana ramai orang nak cari kenalan. Masa ni media sosial semua tak ada lagi.

Nak trade gambar pun kena pakai email, lepastu harapan nak dapat chattingdengan si dia tu belum tentu ada lepas habis satu sesi. Tulis nama dalam accordion book tu je lah harapan nak keep in touch.

 

4. Snap gambar tak cantik? There’s no turning back!

Sumber : Giphy

Dulu kena pakai filem, gambar buruk sikit kena snap balik tapi tak boleh banyak-banyak nanti membazir filem katanya, nak tak nak kena lah redha bila gambar tu dah siap cuci’.

Haih dah lah kena tunggu sampai seminggu, lepastu result alahai! Zaman sekarang boleh delete bila-bila masa siap boleh edit lagi. Lepastu snap lah sebanyak mana yang boleh.

 

5.  Dalam wallet mesti kena ada gambar passport partner.

Sumber : Blog

Dulu wallet tu lah segala-galanya, situ lah tempat kita tatap gambar si dia. Lepastu pakai gambar passport je pun, dah nampak lawa. Ye lah masa tu kan tengah angau.

Situ jugalah tempat kita simpan duit, resit, kad, contact kawan dulu. Alahai! Rindu pula nak jadi muda-muda macam dulu.

 

6. Top up RM 30 dulu macam air

Sumber : Carousell

Masa makin berlalu dan teknologi pun dah mula canggih, masa ni dah mula ada handphone butterfly, ‘3 3 sekupang’ semua tu. Tapi masih tak secanggih sekarang, masih lagi kena top up, kalau nak buat call. Bayangkan top up RM 30 dulu macam air, nak kena ‘catu’.

Macam mana lah kita boleh gigih sms orang dengan caj 20 sen 30 sen per sms lepastu 50 sen ke 60 sen seminit kalau buat panggilan. Apa yang struggle lagi, masa semua revolusi ni baru diperkenalkan, bukan senang nak beli top up.

Dah susah kalau nak hubungi keluarga atau rakan kalau ada kecemasan pada tengah-tengah malam bila kredit dah habis sebab kedai dah tutup.

Tapi sekarang, tak payah susah-susah dah. Kedai tutup? Itu bukan lagi masalah korang sebab korang boleh top-up melalui aplikasi Boost pada bila-bila masa dan dimana sahaja!

Aplikasi e-wallet ini membolehkan korang untuk top-up nombor sendiri dan nombor kawan-kawan  sekali tau! Tambah pula, kalau korang pengguna Celcom, ada peluang nak dapatkan cashback sebanyak 100%!

Sumber : Gifer

 

Cashback 100%? Macam mana?!

  • Top up sekurang-kurangnya RM30 dalam masa seminggu (Isnin – Ahad)
  • Dapat balik cashback melalui ‘Shake Rewards’ lepas melakukan transaksi
  • Korang boleh top up kan untuk diri korang dan nombor lain dari telco yang berbeza juga!
  • Korang mungkin salah seorang daripada 300 pengguna bertuah untuk dapat cashback sebanyak 100%
  • Cashback akan diberikan kepada seorang individu terpilih pada setiap minggu.
  • Top-up RM 100 mungkin menjadi milik korang!

 

Beli top up akan dapat return dan boleh digunakan semula untuk transaksi akan datang. Dapat juga bantu korang berjimat. Bertuah jadi pengguna Celcom, peluang nak dapatkan top up free memang cerah!

Hmm, rindu kan masa ni? So, apa lagi perkara-perkara struggle yang korang golongan 90’s ni buat sepanjang zaman-zaman remaja dulu, tapi sekarang ni boleh buat pakai smarphone je. Cer share sikit dengan admin.

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih 🙂

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook @Go go Tular

Sumber: lobakmerah

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*