5 Jenis Haiwan Ganjil Yang Sukar Dipercayai Wujud Di Dunia Ini

Alam semulajadi mempunyai begitu banyak spesis makhluk dengan pelbagai bentuk yang berkembang biak. Di antara kepelbagaian makhluk hidup ini, sebenarnya masih ada beberapa spesis haiwan dengan penampilan pelik dan ganjil tetapi tidak diketahui oleh ramai orang.

Di dunia ini masih ada banyak haiwan ganjil yang jarang kita jumpa atau malah sekadar mendengar.

Di bawah ini kami kongsikan beberapa spesis haiwan aneh yang benar-benar wujud di planet Bumi ini. Anda pasti akan kagum melihatnya kerana haiwan ini sangat jarang untuk ditemui, dan mempunyai penampilan pelik.

 

1. Blobfish

SteemKR

Blobfish mempunyai nama Latin, iaitu Psychrolutes Maecidus dan merupakan ikan yang membiak di dalam laut, ikan-ikan ini berada di perairan besar di daratan Australia dan Tasmania dan juga jarang muncul di permukaan air. Biasanya ikan ini terletak di kedalaman laut antara 600-1,200 meter yang mempunyai tekanan air yang lebih tinggi dari paras laut.

 

2. Proteus Anguinus

lh3.googleusercontent.com
Lebih dikenali sebagai human fish atau ikan manusia, Proteus Anguinus ini atau Olm adalah haiwan amfibia dari perairan Kaest Dinarik berhampiran Trieste di Itali. Haiwan ini dapat menyesuaikan diri dengan persekitaran bawah tanah yang gelap, walaupun amfibia Olm membiak dan hidup di dalam air.

 

3. Aye-aye

Flickr/James Joel

Pada pandangan pertama, haiwan ini kelihatan menyeramkan, tetapi sebenarnya haiwan ini adalah jenis haiwan yang hidup pada waktu malam dan berasal dari pulau Madagaskar.

 

4. Lobster berbulu

i.imgur.com

Nama lain ialah Kiwa Hirsuta. Lobster mempunyai Crustacea yang kelihatan seperti bulu tetapi ia sebenarnya adalah penutup setae padat, bulu ini berfungsi untuk menapis. Lobster ini boleh ditemui di Lautan Pasifik pada kedalaman 2,298 meter.

 

5. Whorl Tooth Shark (Helicoprion)

Sci-News.com

Helicoprion adalah ikan jerung yang wujud atau yang hidup sekitar 280 juta tahun yang lalu pada masa karbon. Ikan jerung ini mempunyai bahagian bawah bibir dengan gigi tajam yang berputar dan kini sangat sukar untuk ditemui.

 

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih 🙂

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook @Go go Tular

sumber : AliffChannel.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *